Запишете се за нашия бюлетин
При въпроси свържете се с нас: okeybg или 0877 11 99 10

Бременност по седмици. Шеста гестационна седмица

 

Твоето бебенце е голямо, колкото зрънце от леща. Все още не можеш да го усетиш, но можеш да го видиш на поместеното по-долу ВИДЕО.


Бебе: Твоето бебе е вече 4-6 мм. Има сърце, което бие ритмично, и може да се чуе със специален ултразвуков апарат. На 6-та седмица и 2-ия ден, се появяват първите мозъчни импулси. До 6-та седмица, мозъчните полукълба нарастват несъразмерно бързо в сравнение с останалите части на мозъка. Външните уши започват да придобиват своята форма. 

Появяват се израстъци на ръце и крака, които бебето се опитва да движи. Започва оформянето на ларинкса и вътрешното ухо, далака, костния мозък, стомаха, дебелото черво, трахеите, панкреаса и белите дробове. Започва обособяването и на отделни зони от мозъка. Напълно се затваря невралната тръба. 

Ембрионът започва да прави внезапни и рефлексни движения. Те спомагат за нормалното развитие на нервите в мускулите. Допирът в областта на устата, кара ембриона да си отдръпне главата по рефлекс.

На снимката по-долу е изобразен ембрион в шеста седмица.

 Към 6-та седмица, започват да се формират кръвните клетки в черния дроб, където вече са се образували лимфоцити. Тези бели кръвни клетки са основна част от развитието на имунната система.

Диафрагмата, който е основният мускул използван при дишането, се оформя напълно до 6-та седмица.

Част от червата временно се издават в пъпната връв. Този процес е нормален и се нарича физиологично образуване на херния, като по този начин се създава място за развитие на органите в корема.

Към 6-та седмица, се образуват тънки плоскости в края на зачатъците на китките.

Зърната на гърдите първоначално се образуват отстрани на тялото, малко преди да достигнат окончателно своето място отпред на гърдите. До 6-та и половина седмица, вече ясно се виждат лактите, а пръстите на ръцете започват да се отделят един от друг, като вече могат да се видят движения на ръцете.

Образуването на костите, или осификацията, започва първо от ключицата и от костите на горната и долна челюст.

Мама: Нивото на хормони в твоето тяло расте. Това е причината за сутрешното гадене. Гърдите ти са натежали и е възможно ареолите да потъмнеят. Избери модел сутиен, който е достатъчно здрав, без банели, от естествени материи и с дебели презрамки. Бъди особено внимателна към козметиката, която ползваш – някои съставки не са полезни по време на бременност. Следи хранителния си режим, като увеличиш пресните плодове и зеленчуци за сметка на сладкишите. Храни се по-често, но с по-малки количества храна.Сега е моментът да отбележиш стартовото си тегло и да го следиш през следващите месеци. Внимавай с контактите с животни, и особено с котки, които са крайни гостоприемници на токсоплазмозата. Тя е причина за спонтанни аборти и тежки увреждания на плода до третия месец. Ако имаш котка у дома не е задължително да се разделите, но трябва да делегираш на някой друг член от семейството задължението да сменя тоалетната й.

Прегледи: Време е за регистрация в женската консултация. Назначават се изследвания за кръвната група и резус фактора. Изследват се хемоглобинът и нивото на кръвната захар и се следят до края на бременността. Изследва се и урината.

Виж ВИДЕО от шеста седмица и шести ден от бременността

 

 

:

Коментари

Все още няма добавени коментари. Ти можеш да напишеш първия!

Трябва да сте влезнали в системата, за да оставяте коментари към офертите

FAQ

Общи условия за ползване на интернет сайт okeybg.com   І. ПОЯСНЕНИЕ НА НЯКОИ ТЕРМИНИ Потребителите заявяват, че са запознати и са съгласни с дефинициите на следните термини: 1.      ИНТЕРНЕТ САЙТ е съвкупност от интернет страници, с обща заглавна...