Запишете се за нашия бюлетин
При въпроси свържете се с нас: okeybg или 0877 11 99 10

Бременност по седмици. Седма гестационна седмица

 
Твоето бебенце е голямо, колкото бобено зрънце. Все още не можеш да го усетиш, но можеш да го видиш на поместеното по-долу ВИДЕО.

Бебе: Твоето бебе вече е с внушителните размери от 7-9 мм. Главата му е несъразмерно голяма спрямо останалата част от тялото и е наклонена към гърдите. Започва да се формира лицето, като очите са отстрани и са все още затворени. Оформят се ноздрите. Добре различими са крайниците, които са доста активни. Сърцето бие около 150 пъти в минута и придвижва кръвта по тялото на ембриона. С ултразвуков преглед може добре да се различи туптенето му. Забелязват се зачатъците на мозъка и на гръбначния мозък. Започва образуването на костната тъкан и бъбреците. Вътрешните полови органи са напълно оформени, но още е много рано да може да се каже дали това е момче или момиче. 

Към 7-та седмица се  наблюдават  и движения на краката, придружени с резки рефлексни движения. Пръстите на ръцете са разделени, а палците са свързани само в основата си. Сега вече ръцете и краката могат да се събират заедно. Коленните стави също са оформени.

При женския зародиш, яйчниците могат да бъдат идентифицирани към 7-та седмица. На 7 седмици и половина, лесно може да бъде видяна пигментираната ретина на очите, а клепачите започват бързо да растат. Появяват се и  хълцания.

Сърцето, изградено от четири камери, е напълно оформено. Сега то тупти приблизително  150-167 пъти в минута. Електрическата активност на сърцето през 7-та седмица и половина, е подобна на тази на възрастен човешки индивид.

На снимката е изобразено бебе, в седма седмица.

Мама: Чувстваш се объркана от това, което предстои и от моментните си усещания. Иска ти се да кажеш на целия свят, че ще ставаш мама, но нещо като че ли те спира. Избягвай ненужния стрес, пази се от прекалена умора и внимавай за хранителния си режим. Не е необходимо да се храниш за двама, защото с излишно натрупани килограми можеш само да навредиш на себе си и на бебето ти. Нека храната да е разделена на 5-6 приема през деня, но в количество, не по-голямо от това, което би се събрало в шепата ти. Приемай много течности – минерална вода, мляко и плодови сокове,  като избягваш газираните, подсладени и оцветени напитки, съдържащи консерванти. Умерени движения и много ходене ще се отразят добре на тонуса ти. Добре е също така да започнеш да се информираш за това какво се случва с теб и какво те очаква. 

Прегледи: Ако си започнала да посещаваш женска консултация, ежемесечно ще се следят теглото ти, кръвното ти налягане, обиколката на корема, височина на матката, както и развитието на бебето. Не се притеснявай да питаш за всичко, което те притеснява и което искаш да знаеш.

 Виж ВИДЕО от седма седмица и четвърти ден от бременността

Коментари

Все още няма добавени коментари. Ти можеш да напишеш първия!

Трябва да сте влезнали в системата, за да оставяте коментари към офертите

FAQ

Общи условия за ползване на интернет сайт okeybg.com   І. ПОЯСНЕНИЕ НА НЯКОИ ТЕРМИНИ Потребителите заявяват, че са запознати и са съгласни с дефинициите на следните термини: 1.      ИНТЕРНЕТ САЙТ е съвкупност от интернет страници, с обща заглавна...